Langsiktigheten er din venn

I perioder med uro på børsene er det lett å trå feil som aksjefondssparer. Det er gode grunner til at vi anbefaler å sitte i ro når det stormer som verst.


Alle som sparer langsiktig i aksjefond vil i perioder oppleve uro og tvil når det svinger som verst på børsene. Men svingninger er normalen i aksjemarkedet, og i praksis det som gjør at du kan forvente høyere avkastning over tid sammenlignet med for eksempel passiv oppbevaring i bank.

Når børsene korrigerer tilbake, opplever vi ofte fall på 10-20 prosent, før de igjen finner fotfeste. Av og til faller de mer, som under finanskrisen i 2008. Men selv etter finanskrisen klatret hovedindeksen på Oslo Børs tilbake til toppen før krisen på rundt 500 poeng, og før Corona-uroen traff børsen, beveget hovedindeksen seg rundt 900 poeng.

En rekke av rekorder

Over tid drives aksjemarkedene oppover av selskapenes verdiskapning. Som aksjefondssparer bidrar du med kapital til selskapene for å finansiere videre vekst. Det hadde vært fint om reisen var lineær, men da hadde det heller ikke vært noen risiko – og heller ingen ekstrabetaling. Med den rette langsiktigheten blir likevel midlertidige fall på 10-20 prosent for små krusninger å regne. Hovedindeksen vil før eller senere passere 1.000 poeng, deretter 2.000 poeng, og slik vil det fortsette.

Fem tips for å lykkes med langsiktig sparing

 1. Spre risikoen gjennom aksjefond
  – Brede fondsporteføljer med sterk forbrukerbeskyttelse

 2. Spareavtaler er praktisk og lønnsomt
  – Velegnet for lommeboken, og du kjøper mer når det faller

 3. Uttaksavtaler er smart på vei ut
  – Gir tilførsel av kapital over tid, og du reduserer exit-risikoen

 4. Kjøp litt ekstra når børsene faller
  – Korreksjoner gir andeler på billigsalg

 5. Sitt i ro når det stormer som verst
  – Husk at langsiktigheten er din venn

Coronafrykten har nå aktualisert tips nummer fire. Vi vet ikke hvor lenge uroen vil ri markedene, men vi er helt sikre på den lange retningen. Den er oppover.

Ta kontakt

Husk at du alltid kan kontakte vårt kundesenter dersom du har spørsmål knyttet til sparing i Delphis ulike aksjefond.