Nye rekorder i aksjemarkedene

August ble nok en sterk måned for aksjemarkedene, med flere nye all-time highs. For den brede S&P 500 indeksen i USA, må vi helt tilbake til 1986 for å finne en like sterk måned.

For måneden sett under ett steg amerikanske S&P 500 7,2 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 klatret 3,1 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte opp mer marginale 0,7 prosent målt i NOK. Her hjemme steg Oslo Børs samtidig 4,0 prosent (OSEBX).

All-time-highs

De globale aksjemarkedene med USA i spissen satte i august ny all-time high, og har med det hentet inn hele COVID-19 krakket på fem måneder. S&P 500 hadde en spesielt sterk måned. For hele 2020 er stadig teknologisektoren i front, etter at COVID-19 har endret konsumentenes atferd. Energi- og finans henger klart etter, tynget av reiserestriksjoner, konkurser og lave renter. Kredittspreadene har også nesten hentet inn hele utgangen siden mars, mens statsrentene fortsatt holder seg lave, selv om det har vært en oppgang siden juli.

Støttes av makro

Oppgangen støttes også av makrotallene, og sammenligner man med analytikernes forventninger, har makrotallene aldri overrasket så mye på oppsiden som nå. Dette kommer vel og merke etter en periode med lave forventninger. Samtidig ser vi at PMI-tallene og industribarometrene også har hentet inn hele fallet, og fulgt et såkalt "V"-forløp. I tillegg har arbeidsledigheten falt fort, selv om nivået fortsatt er høyere enn før COVID-19. Med tanket på BNP-veksten, ventes det også et kraftig hopp i tredje kvartal – etter en historisk nedgang i andre kvartal.

Fed tilpasser kartet

Den amerikanske sentralbanken (Fed) annonserte i august flere endringer. Viktigste var at inflasjonsmålet endres til et gjennomsnittlig mål. Det betyr at Fed skal se på inflasjonen over en lengre periode, og potensielt la den overskyte målet i perioder. Det siste tiåret har inflasjonen som kjent ligget under målet i lange perioder. Produksjonsgapet vil også spille en mindre sentral rolle, og lav arbeidsledighet betyr ikke nødvendigvis høyere rente, dersom inflasjonen også holder seg lav. I sum får Fed større spillerom, og på mange måter tilpasser de også kartet til terrenget.

Veien videre …

Aksjemarkedene viste styrke gjennom august. Med utgangspunkt i "The trend is your friend", og i mangelen på andre gode investeringsalternativer, forblir trolig aksjer toppvalget blant investorene. Samtidig har vi tatt steget inn i september, hvor aksjemarkedene gjerne har tatt seg en liten pustepause. Med frisk oppgang de siste månedene, blir vi ikke overrasket om det skjer også i år.

"I think any statement about stock prices is always suspect unless it's made by Warren Buffett"
Bill Gates