Trøbbel i Trump-tårnet

Trumps løfte om å erstatte "Obamacare" med "Trumpcare" møtte uventet motstand fra egne rekker i mars. Samtidig snudde den populistiske valgvinden i Europa.

Amerikanske S&P 500 oppsummerer mars opp 0,1 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 steg 3,4 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX steg 5,5 prosent målt i NOK. Shanghai-børsen måtte på sin side tåle en nedgang på 0,6 prosent målt i Yuan.

Helseproblemer

I slutten av mars måtte Trump trekke forslag til ny helsereform, etter at grupperinger i det republikanske partiet ikke ville støtte hans forslag gjennom Kongressen. Overraskelsen ledet fort til spørsmål om hvilke andre Trump-planer som kan strande. Løfter om store skattekutt for bedrifter og privatpersoner, samt store investeringer i infrastruktur, har bidratt til å sende aksjekurser og renter opp i tiden etter valget.

Sentralbankene girer

Den amerikanske sentralbanken (Fed) ser likevel lysere på livet, og hevet renten i mars. To rentehevinger på kort tid, og forventninger om ytterligere to hopp senere i år, viser at Fed er mer trygg på vekstutsiktene. Samtidig reduserer den europeiske sentralbanken (ECB) sine månedlige tilbakekjøp fra 80 til 60 milliarder euro. Når den negative renten sendes tilbake til positivt territorium, og hvor mye mer ECB vil trappe ned støttekjøpene fra årsskiftet, er spørsmålene som stilles. Siden det verken er lønns- eller inflasjonspress, har ECB god tid.

Sentrumsvind i Frankrike

Utfallet av presidentvalget i Frankrike kan også påvirke sentralbankens planer. Skulle høyrepopulisten Marine Le Pen vinne presidentvalget i mai, vil trolig frykten øke i markedene. Akkurat nå virker ikke det veldig sannsynlig, siden meningsmålingene er klart i favør av sentrumskandidaten Emmanuel Macron. Endret valgvind i Frankrike, kombinert med valgutfallet i Nederland, bidro til god avkastning for europeiske aksjer i mars.

Veien videre …

I Delphi Fondene mener vi at aksjemarkedene representerer de beste avkastningsmulighetene fremover. Med forventninger om økt inntjening i selskapene og økte markedsrenter, trekker mer av investorenes midler i retning av de mer sykliske selskapene. Det taler til fordel for aktive forvaltere.

"France is back"
Emmanuel Macron