Vaksinerally og nye rekorder

Fase 3-data fra flere vaksiner viste langt høyere effektivitet enn ventet, noe som løftet verdens børser til nye høyder i november. Spesielt sykliske aksjer ble dratt opp på nyhetene.

For måneden sett under ett steg amerikanske S&P 500 10,9 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 klatret 13,9 prosent målt i EUR, mens nordiske VINX endte opp 5,6 prosent målt i NOK. Her hjemme steg Oslo Børs hele 14,6 prosent (OSEBX).

Lys i enden av tunnelen

I løpet av november kom vaksinenyhetene mange hadde ventet på. Markedet ble likevel forbløffet over at dataene fra vaksinene til Pfizer, Moderna og AstraZeneca viste effektivitet på over 90 prosent. Man håper dermed at det blir mulig å trappe ned virusrestriksjonene til neste år, noe som vil være klart positivt for veksten i verdensøkonomien. Årets tapere som energi, finans og reiselivsaksjer, ble dermed vinnersektorene i november.

Smitten blusser opp

I det korte bildet ser man likevel at virussmitten blusser opp. Som følge av delvis lockdown i flere europeiske land, er BNP-veksten i fjerde kvartal i eurosonen blitt nedjustert fra ni prosent til minus åtte prosent. Vekstforventningene i USA har likevel holdt seg stabile, på tross av økt smittevekst der også. Forskjellen ligger i at man ikke har gjeninnført tilsvarende lockdowns som vi har sett i Europa.

Kamp om senatet

Foruten vaksiner, stjal presidentvalget i USA overskriftene i november. Selv om president Donald Trump fortsatt prøver å så tvil om valgresultatet i USA, anerkjenner de fleste at USAs neste president er Joe Biden. Flertallet i Senatet er fortsatt uavklart, men avgjøres i et omvalg i Georgia i januar. Bettingselskapene anslår at det er en sannsynlighet på over 70 prosent for at republikanerne beholder senatet, som vil bety «status quo» i skattepolitikken. Skulle Demokratene likevel vinne omvalget, vil det trolig føre til mer ekspansiv finanspolitikk som potensielt gir høyere renter og økt frykt for skattetrykk igjen.

Veien videre …

Utsiktene for vaksiner og gjenåpning av økonomien til neste år taler til fordel for aksjer. Selv om det fortsatt er usikkerhet knyttet til virusutviklingen, er det fortsatt mye penger på sidelinjen. Aksjer fremstår dermed fortsatt som et godt investeringsalternativ.

"An important key to investing is to remember that stocks are not lottery tickets"
Peter Lynch